Hekim Makaleleri

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

 

Bayram süresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir?

*Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmelidir.

*Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin.

*Kilo kontrolü için, meyve ve sebze tüketimini artırıp, et yemeklerinde pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma yerine, ızgara, fırında veya haşlama tercih edilmelidir.


* Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveler ve ya sütlü tatlılar tercih edilebilir.


* Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini kesinlikle bozmamalıdırlar.

*Besinleri dengeli olarak tüketmeye özen gösterin. Süt ve süt ürünleri grubu, protein grubu (et, yumurta, balık, tavuk), karbonhidrat grubu (baklagil ve tahıllar), sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller için ise lif kaynağı sebze ve meyveler gibi her gruptan yeteri kadar yiyecek tüketmelisiniz. Yemek yerken aşırıya kaçtığınız bir öğünün ardından daha hafif yiyecekler yiyerek dengeyi sağlamaya çalışabilirsiniz.

*Bu bayram tatilinde fiziksel aktivitenize dikkat etmelisiniz. Bayramda aldığımız fazla kaloriyi yakmak için tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz.

İyi Bayramlar

 

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi

Dyt. İrem Yıldıran                                      

Paylaş :

Tags: ,deneme