Bizden Haberler

PULMONER REHABİLİTASYON HAFTASI (14 – 20 Mart 2022)

PULMONER REHABİLİTASYON HAFTASI (14 – 20 Mart 2022)

 

Pulmoner rehabilitasyon, diğer adıyla solunum terapisi; kronik solunum hastalığı olanlar için ilaç tedavilerine ek olarak uygulanan bir tedavi programıdır. İlaç tedavileri ile birlikte uygulanması gereken eğitim, egzersiz, beslenme, psikolojik danışmanlık ve destek tedavisini içerir.

                T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve GARD Türkiye (Kronik Hayayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) kapsamında her yıl Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri yapılmaktadır. Bu yıl 14-20 Mart 2022 tarihleri arası Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olarak belirlenmiştir.

                Pulmoner rehabilitasyon programları;  süreğen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlama, yaşam kalitesine azalma ve/veya egzersiz kısıtlığı olan tüm solunum hastalara uygulanabilir. Özellikle;  KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, noromuskuler hastalıklar, akciğer nakil öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili akciğer hastalıklarında uygulanabilmektedir. Ek olarak COVİD-19 enfeksiyonu sonrası nefes darlığı, yorgunluk aktivitelerde kısıtlanma gibi şikâyetleri devam eden hastalara da önerilmektedir.

                Pulmoner rehabilitasyonun amaçları; hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırılması, hastalığın ilerlemesini önleme, egzersiz toleransının artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması ve sağ kalımda artışı sağlamaktır.

                Kronik akciğer hastalığı varlığında zamanla hareket etmek ve normal günlük aktiviteleri yapmak zorlaşır. Çabuk yorulma ve sıklıkla dinlenme ihtiyacı hissedilir. Nefes yetmeme hissi hastada panik ve gerginliğe sebep olur. Hasta gerekmedikçe hareket etmek istemez. Bu da hastalığın ağırlaşmasına sebep olur. Pulmoner rehabilitasyonla doğru nefes almak teknikleri sayesinde nefes darlığı ile boşa çıkabilmek öğrenilir ve kontrollü egzersiz tedavileri ile daha güçlü ve sağlıklı bir yaşam kalitesi oluşabilir. Pulmoner rehabilitasyon; solunum sıkıntısı, anksiyete, hareketsizlik, kondüsyon bozukluğu gibi sorunlarda kısır döngüye kırabilen tek tedavi yöntemidir.

                Pulmoner rehabilitasyon programları her hastanın ihtiyaçlarına göre bireysel olarak düzenlenir. En önemli ve temel bileşeni egzersiz eğitimidir. Her yaştaki solunum hastalarına bireyin ihtiyacına göre hastanede, ayaktan veya evde yapılabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon merkezlerinde verilen egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersizlerin devam ettirilmesi önemlidir. Yani kazanılan egzersiz içerikli sağlıklı yaşam öğretileri, alışkanlık haline getirilip yaşam tarzı olmalıdır.

 

Uzm. Dr. Gülcan ÇETİN

Paylaş :

Tags: ,deneme