Bizden Haberler

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen İrem Yıldıran

KİLO VEREMİYORSANIZ İNSÜLİN DİRENCİNE DİKKAT!

Türkiye’de her dört kişiden birinde görülebilen ve insülin direncine sahip kişilerde oluşabilecek şeker hastalığından korunmak için bilinçlenmek hayati önem taşıyor. Toplumda hâlâ insanların çoğu insülin direnci ile ilgili bilgi sahibi değil. İnsülin direncine sahip kişiler sağlıklı bir birey olabilmek için sağlıklı beslenmeyi öğrenmeli ve günlük yaşamında uygulamalı. Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen İrem Yıldıran, insülin direncine sahip kişilerin günlük yaşamında dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

“HOMA DEĞERİNİZE BAKTIRMAKTA FAYDA VAR”

“İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır” diyen Diyetisyen İrem Yıldıran, “Az yiyorsunuz, gerekli egzersizleri yapıyorsunuz ve bir türlü kilo veremiyorsanız, yemekleri çiğnemeden yutma, sürekli açlık krizleri yaşama, aklınızın devamlı şekerli gıdalarda olması, yemeklerden sonra uyku halinin görülmesi, gece uykularında çok fazla terleme, kendini yorgun hissetme insülin direncinizin olduğuna dair bulgulardır. Kendinizde bu bulgulardan bir veya birkaçının olduğunu düşünüyorsanız insülin direnci (HOMA) değerinize baktırmakta fayda olacaktır” ifadelerini kullandı.

“İNSÜLİN DİRENCİ ACİL HAYATİ

SORUNLARIN HABERCİSİ OLABİLİR”

İnsülin direnci ne kadar yüksekse kişide obezite, karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon ve felç geçirme gibi acil hayati sorunların kolayca gelişebileceğine dikkat çeken Diyetisyen Yıldıran, “Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile insülin direncini kırabilmek mümkün olabilir. Bazen ilaç desteği de gerekebilmektedir. Buna hekiminiz karar verecektir” dedi.

İnsülin direncinin tedavisinde, düzenli yapılan egzersiz ve beslenmenin öneminin oldukça büyük olduğunu belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen İrem Yıldıran, “İnsülin direnci tedavi edilmezse, hangi sağlık sorunlarına yol açabilir?” ve “İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli?” sorularına ise şu önerilerde bulundu:

“- Patates, pişmiş havuç, bezelye, mısır gevreği, bal, reçel, pekmez, çikolata, şerbetli tatlılar, şehriye ve erişte gibi kan şekerimizi birden yükseltecek besinlerden uzak durun.

- Üzüm, kavun, incir, kuru meyveler, muz gibi şeker oranı yüksek meyvelerden kaçının.

- Salatalarınıza keten tohumu yağı ilave edebilirsiniz.

- Hayatınıza omega 3’ü dahil edin. Ara öğünlerinizde cevizden faydalanın.

- Ana öğünlerde haftada 2 veya 3 defa 400 gram balık tüketin.

- Yoğurdunuza katacağınız toz tarçın kan şekeri regülasyonunu dengeleyecektir.

- Haftanın en az 4-5 günü 30-45 dakika egzersizler yapın.

İnsülin direnci tedavi edilmezse, hangi sağlık sorunlarına yol açabilir?: Diyabet, Düşük kan şekeri, yani hipoglisemi, Obezite (şişmanlık), Tansiyon ve kolesterol yüksekliği, Kalp ve damar hastalıkları, Beyin damar hastalıkları (İnme), Böbrek hastalıkları, Göz bozulması ve görme problemleri, Alzheimer hastalığı, Polikistik over sendromu, kısırlık, Aşırı tüylenme, Karaciğer yağlanması.

(Haber: Mustafa Balcı)

Paylaş :