Bizden Haberler

ÇİP BEBEK TEDAVİSİ!

Çip bebek yöntemi ile yapılan tüp bebek ve aşılama tedavilerinde sağlıklı doğumla sonuçlanan gebelik oranlarında yüksek başarı sağlanmaktadır.

Çip Bebek Tedavisi olarak anılan yöntem, tüp bebek ve aşılama tedavilerindeki (IVF, ICSI, IUI) sperm seçiminde kullanılan mikroakışkan sistemlerdir. Mikroakışkan sperm ayıklama çipleri, Harvard Üniversitesi’nde Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir. Çip bebek yöntemi ile yapılan tüp bebek ve aşılama tedavilerinde sağlıklı doğumla sonuçlanan gebelik oranlarında yüksek başarı sağlanmaktadır.

Yardımcı üreme tedavilerinde kullanılan yöntemler neler?

Tüp Bebek (IVF, in vitro fertilizasyon) tedavisi dış ortamda yapılan döllenmedir. Yani yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesi amaçlanmaktadır.

Mikroenjeksiyon (ICSI, intra sitoplazmik sperm enjeksiyonu) tedavisi mikroenjeksiyon olarak da adlandırılmaktadır. Bu tedavide özel bir mikroskop ve mikro manipülatör denilen aletler yardımı ile çok ince bir iğne içine alınan sperm hücresi, olgunlaşmış yumurta içine enjekte edilerek döllenme sağlanmaya çalışılmaktadır.

Aşılama (IUI, intra uterin inseminasyon) tedavisi ise “aşılama” tedavisi olarak anılan yöntemdir. Anne adayının yumurtlama döneminde, baba adayından alınan sperm numunesinin laboratuvar ortamında temizlenerek tekrar rahim içerisine verilmesi şeklinde tanımlanabilir.

Çip bebek yöntemi tüp bebek tedavisinde başarıyı nasıl etkiliyor?

Mikroakışkan çip teknolojisi, yani çip bebek yöntemi, doğal gebelikteki bir süreçten esinlenilerek bulunan bir yöntemdir. Ana rahminde en iyi spermler yumurtaya ulaşmak için mikro kanallar üzerinde içgüdüsel olarak birbirleri ile yarışır ve içlerinden en kaliteli sperm yumurtayı döller. Mikroakışkan çiplerde de, spermler için aynı ortam mikroakışkan biyofiziği ve dinamiği kullanılarak laboratuvar ortamında oluşturulmuştur.

Tedavilerde sperm seçimi çok büyük önem taşımaktadır. Gebeliğin gerçekleşmesi için sperm hücresinin yumurtayı dölleyebilmesi, istenilen en önemli şartlar arasındadır.

Mikroakışkan çipler nasıl kullanılıyor?

Mikroakışkan çiplerin kullanımı çok basittir. Likefiye olmuş sperm numunesi ön işlem gerektirmeden kullanılır. Tedavilerde baba adayından alınan sperm örneği mikroakışkan çipten geçirilerek, spermlerin içerisinden, morfoloji (yapısı), hareket (öne ileri hareketi) ve en önemlisi DNA’sı (genetiği) en iyi olan spermler seçilmektedir. Bu spermler serbest oksijen radikallerine en az maruz kalan spermlerdir. Bu seçilmiş spermler ile tedaviye devam edildiğinde (yumurta döllendirilmeye çalışıldığında) tedavilerdeki klasik sperm seçme tekniklerine göre daha sağlıklı ve kaliteli embriyo elde etme ihtimali çok ciddi anlamda artmaktadır.

Çip bebek yöntemi tüp bebek tedavisinde başarıyı ciddi oranda artırıyor.

Birçok klinik çalışmada mikroçip kullanılarak yapılan tedavilerin embriyo kalitesini artırdığı bilimsel olarak gösterilmiştir.

Kaliteli embriyo rahim içinde tutunarak, gelişimini sürdürebilme özelliğiyle gebeliğin oluşma ihtimalini artırmaktadır.

Tedavilerde baba adayından alınan sperm örneği mikroakışkan çipten geçirilerek, spermlerin içerisinden, morfoloji, hareket ve en önemlisi DNA’sı en iyi olan spermler seçilmektedir.

Tedavi protokollerinde klasik sperm seçme teknikleri olarak, Swim-Up (yukarı yüzdürme) ve Dansite gradient (yüksek hızda santrifüjde ağırlığına göre ayırma) tekniklerinin spermlerde DNA fragmentasyonuna (DNA kırığına) yol açtığı klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca DNA fragmentasyonu yüksek olan sperm örneklerinde bu eski yöntemler yetersiz kalmaktadır.

Mikroakışkan çipler diğer sperm seçme yöntemlerine göre daha üstün biyoteknolojik bir üründür ve kullanımı daha kolaydır.

Paylaş :

Tags: ,deneme