Bizden Haberler

- Anafilaksi ölümcül olabilir!

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, ‘Anafilaksi’ye dikkat çekti.

Anafilaksi’nin genellikle hızlı başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyon olduğunu belirten Dr. Topaçoğlu, “Anafilaksi hızlı başlangıçlı ve ölümcül olabilen, çok ciddi bir alerjik reaksiyon durumudur. Bu durum ne kadar hızlı gelişirse, ölümcül olma riski de o kadar büyük olur. Bu nedenle teşhis ve tedavisi geciktirilmemelidir” uyarısında bulundu.

“ÇOCUKLARDA İKİ KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”

Anafilaksi’nin toplumun yüzde 0,5 ila 2’sinde görüldüğünü, çocuklarda bu oranın 2 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, Anafilaksi hakkında şu bilgileri verdi: “Anafilaksi tüm vücudu etkileyebilen genel bir alerjik reaksiyon olduğu için değişik şekillerde kendini gösterebilir. Kişiden kişiye ve olaydan olaya değişebilir. Genellikle reaksiyona neden olan alerjenle karşılaştıktan sonraki 1 saat içinde (çoğu zaman dakikalar içinde) oluşur. En ciddi durum yutağın şişmesine bağlı olarak gelişen solunum güçlüğü ve solunum yetmezliğidir. Anafilaksi de yani şiddetli alerjik reaksiyonda şu belirti ve bulguların hepsi veya en az iki tanesi aynı anda görülebilir:

- Ciltte kaşıntı, kızarıklık, şişme

- Solunumda nefes alma güçlüğü, hırıltılı solunum, boğulma hissi, seste çatallaşma

- Sindirim sisteminde karın ağrısı, kramp, ishal

- Dolaşım sisteminde tansiyon düşmesi, göğüs ağrısı, kalpte sıkışma hali

- Kişide kendini kötü hissetme, sersemlik, konuşma güçlüğü

Süre ne kadar kısaysa anafilaksinin şiddeti de o kadar fazla olur. Bir çok alerjik durum anafilaksiye, şiddetli alerjik reaksiyona neden olabilir. Bunların başlıcaları: Solunum yolu alerjenleri (polen, hayvan tüyü, ev tozu akarları), Besin alerjileri, İlaçlar, Arı ve böcek sokmaları ve Soğuk havalardır.

ANAFİLAKSİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Anafilaksi (alerjik şok) ölümle sonuçlanabilen acil bir durum olup yaşandığında, acil müdahale yapılabilecek en yakın sağlık merkezine başvurmak gerekir. Acil tablo geriledikten sonra bir alerji uzmanı tarafından hasta değerlendirilmelidir.

Anafilaksi durumunda; Çocuğunuzun bacaklarını kaldırarak düz yatırın. Nefes almada zorlanıyorsa oturmasına müsaade edin. Bir daha benzer durumda kalındığında kullanabileceğiniz bir oto-enjektör (kendi kendine uygulayabileceği adrenalin iğnesi) temin edin ve yanınızda bulundurun. Ne zaman ve nasıl uygulayacağınızı öğrenin. Anafilaksi konusunda farkındalığı artırın. Yazılı bir acil durum planı yapın ve yanınızda bulundurun. Anafilaksi durumunuzu etrafınızdakilerle de paylaşın.

Gelişmiş ülkelerde okul, uçak, gemi, tren gibi toplu bulunan yerlerde anafilaksi için adrenalin oto enjektör bulundurmak zorunludur. Alerjik bünyeli çocukların ebeveynleri mutlaka yanlarında adrenalin oto enjektör taşımalıdır.”

(Haber: Mustafa Balcı)

Paylaş :